Gea Schoenmakers
“Ik voelde me verbonden met de mensen die hier zaten.”
Gea Schoenmakers (1957) is edelsmid. In 1981 ontmoette ze het Amsterdams Ballon Gezelschap en de Luchtbus in India. Midden jaren tachtig kwam ze in Ruigoord wonen en werken. Haar eerste Ruigoordse atelier is verdwenen in het water van de Afrikahaven. Gea en haar buren Lawrence Nutton en Theo Kley moesten indikken. Het Havenbedrijf heeft een bouwkeet neer laten zetten, waar ze nu haar sieraden maakt.
Haar dochter werd in 1990 geboren en groeide op in Ruigoord. Met de andere kunstenaarskinderen ging ze naar school in Spaarndam. De kinderen van de oorspronkelijke Ruigoordbewoners gingen naar school in Halfweg.
Gea is afgebeeld met een pollepel omdat ze vaak kookt voor de gemeenschap. Ook is ze medeorganisator van de rebirthing- en yogaworkshops tijdens het Dorpsjuweel. Ze hoopt dat het stiltecentrum aan de voet van de dijk binnenkort gerealiseerd wordt als tegenhanger van het toenemende industriële lawaai om het dorp heen.
………………………………………………………………………………………………………………………..
Gea Schoenmakers “I felt a connection to the people who were here.”
Gea Schoenmakers (b. 1957) is a gold and silversmith. She encountered the Amsterdam Balloon Company and the Magic Bus in India in 1980.
She came to live and work at Ruigoord in the mid-1980s. Her first studio in Ruigoord was literally swallowed by the Afrika harbour. Gea and her neighbours Lawrence Nutton and Theo Kley were forced to move to the centre of the village. The port authority placed a site hut, which she refurbished and this is now her jewellery studio.
In 1990, her daughter was born in Ruigoord. She grew up there and together with the children of the other artists she went to school in Spaarndam. The original inhabitants sent their children to school in Halfweg.
Gea is shown with a wooden spoon because she often cooks for the whole community. She is the co- organiser of the rebirthing and yoga workshops during the Dorpsjuweel festival.
Gea hopes the meditation centre at the base of the dike will soon be realized in order to counterbalance the increasing industrial noise.
wat een geweldige filmpjes bij de portretten. zijn pareltjes die mooi verband leggen tussen ruigoord, het belang van ruigoord in al zn facetten en de invloed daarvan op de geportretteerden persoonlijk en hun werk. erg mooi!
Voor mensen die denken dat Ruigoord alleen synoniem is aan feesten, vind ik het zo goed dat in dit portret van Gea Schoenmakers een heel andere kant wordt belicht. Mary Benjamins neemt ons mee naar het atelier van geduld. Naar de rust van monnikenwerk. De autenciteit van het leven en de gebundelde energie in het proces van edelsmederij. Gea Schoenmakers verbondenheid met het reizende, nomadiese volk waartoe ook Ruigoorders behoren, geeft het zilver in alle variatie weer zijn oorspronkelijke waarden. Het vertegenwoordigd op een persoonlijke en artistieke manier het geld. Mary Benjamins kiest in dit protret niet voor flash-backs of historiese beelden. Juist het verhaal dat de kijker in alle rust kan aanhoren beeld zo treffend de rust uit die Schoenmakers zich toe-eigend. Een onmisbaar instrument voor dit ambacht. TvdL
Beste T. van de Loo,
Bedankt voor je erg leuke reactie op het filmpje van Mary Benjamins. Ik zie het nu pas. Mooi verwoord.
Hartelijke groet,
Gea
Hoi Gea. Trots dat dit unieke document van Ruigoord is gemaakt. De door jou gemaakte trouwringen vormen nog altijd een tastbare herinnering aan een heel bijzondere periode (1998 – 2003) uit mijn leven. Gelukkig zijn de wilde plannen om de Ruigoord gemeenschap te verplaatsen van Amsterdam naar Almere nooi werkelijkheid geworden. Het is mooi om te zien dat deze ‘biotoop’ nog steeds leeft. Wij komen in 2010 graag nog eens op de thee…
Beste Gea
via het een komt het ander en zo kom ik op het filmpje van jou op you tube. mooi om te zien hoe je werk wordt neergezet met zoveel liefde. Ik hoop en wens je in 2012 te ontmoeten op ruigoord. Groeten Kathy Kramer