Spring naar inhoud

Grazyna Przybyl

Read this in English

Grazyna Przybyl

“Waardevolle mensen horen niet te wonen achter opslagtanks.”

Op het schilderij draagt schilderes en vertaalster Grazyna Przybyl (1965) een kris, die ze kreeg bij de Paradisoshow in 2000 toen ze met andere vrouwen de vier elementen verbeeldde. Zij speelde de aarde en deze kris is voor haar symbool voor het aarden op een plek.

Toen de van oorsprong Poolse Grazyna voor het eerst Ruigoord zag liggen achter de tanks van de haven, wilde ze meteen meehelpen om de plek te verdedigen. Ze deelde met Hans Plomp een atelier in een van de huizen die in 2000 moesten verdwijnen en runt sindsdien een galerie in de voormalige kruidenierswinkel en kroeg van het dorp.

Grazyna gelooft in transformatie: van huizen, van mensen en van beelden. Haar favoriete vrouwenbeeld is de Kretenzische slangengodin, maar Grazyna schilderde haar in een lieflijker versie met een poes in plaats van een leeuw op haar hoofd. Op de achtergrond staat een drie-dimensionale versie van een Mongoolse eeuwige knoop.
………………………………………………………………………………………………………………………..

Grazyna Przybyl “Valuable people shouldn’t have to live behind containers.”

In Van der Vegt’s painting, Grazyna Przybyl (b. 1965), painter and translator, carries a Kris, which was presented to her during a show at Paradiso in 2000 when she, together with other women, represented the Four Elements. She depicted the Earth, and this Kris is for her the symbol of feeling at home.

When Polish born Grazyna first saw Ruigoord behind the storage tanks in the harbour, she was promptly determined to help preserve the village. She shared a studio with Hans Plomp in one of the houses that was to be demolished in 2000. Now she runs a gallery in the former grocery and village pub.

Grazyna believes in the transformation of houses, people and images. Her favourite female image is the Cretan snake goddess, but Grazyna painted her in a sweeter version, with a cat instead of a lion on her head. A three-dimensional version of a Mongolian eternal knot is painted in the background.

Advertentie
3 reacties leave one →
 1. ines van regenmortel permalink
  28/11/2009 20:41

  Levendig leuk!!

 2. Maya permalink
  13/09/2010 15:01

  To Grazyna Przybyl

  Grazyna,
  Hej, co slychac, napisz cos , pozdrawiam,
  Maja

 3. 26/07/2013 15:55

  Marian
  Rozgladam sie za Toba. Nie widzieli sie i nie slyszeli dawno…
  Marian.plachecki@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: