Spring naar inhoud

Hans Plomp

Read this in English

Hans Plomp

“Dit is de plek waar we onze dromen waar kunnen maken.”

In 1973 verplaatste een deel van het Magies Sentrum Amsterdam zich naar Ruigoord. Dichter, schrijver  en ex-provo Hans Plomp (1944) ontdekte toen Ruigoord, dat moest verdwijnen voor de haven. Een toevallige ontmoeting in Amsterdam met een Franse vrouw die hij jaren daarvoor in Marokko geholpen had toen ze doodziek was, leidde hem naar het dorp.

Achter Hans Plomp schilderde Van der Vegt de heilige Geertruida, naar wie de kerk genoemd was, en een bordje Mexico, de naam van zijn inmiddels afgebroken huis. Hans Plomp reisde veel, vooral in India, maar ook in Ruigoord  ontmoette hij Tibetanen, Amerikaanse indianen en andere mensen uit (bedreigde) culturen.

Hij reisde ook veel in de geest. Hans Plomp en Gerben Hellinga zijn de psychonauten van Ruigoord. Al jaren onderzoeken ze de werking van drugs en ze schreven de drugsencyclopedie Uit je bol.

Hans Plomp houdt van het verbinden van denkers en doeners en is de drijvende kracht achter poëziefestival Vurige Tongen#.
………………………………………………………………………………………………………………………..

Hans Plomp “This is the place where we can make our dreams come true.”

Poet, writer and former Provo activist Hans Plomp (b. 1944) discovered Ruigoord in 1973, when part of the Magical Centre of Amsterdam moved to Ruigoord that was about to disappear to make way for the harbour. An accidental meeting with a French woman, whom he met and helped years before in Morocco when she was very ill, led him to the village.

Van der Vegt painted Hans Plomp with Saint Geertruida, after whom the church is named. He travelled far and wide, especially in India, but it was in Ruigoord where he met with Tibetans, American Indians and other people from endangered cultures.

He also travelled in his mind, for Hans Plomp and Gerben Hellinga are the psychonautes of Ruigoord. Having examined the effects of drugs for years, they wrote the drugs encyclopaedia “Uit je bol”.

Hans Plomp likes bringing thinkers and doers together, and is the driving force of the Vurige Tongen (Burning Tongues) poetry festival.

Advertentie
7 reacties leave one →
 1. Martijn Laagkemper permalink
  26/10/2009 21:19

  Aan Hans Plomp,

  Hoi, Hans ! Ik heb ooit jou boekje het Amsterdams Dodenboekje of zoiets ,gelezen. Geweldig. Ik heb het uitgeleend(toen ik in een afkickcentrum in Ermelo zat)en uiteraard nooit meer terug gezien. Aljeblieft!! Herdruk het !!! Ik hoop dat het nog steeds goed gaat met jou/ u… Respect!!

 2. Renske Bosma permalink
  01/02/2010 22:51

  Dag Hans,

  Ik ben op zoek naar een (de) boek(en) van Peter van Kuyk. Freedom Rider bijvoorbeeld heb ik nog nooit in handen gehad, maar ook naar de andere ben ik op zoek. Verder zou ik heel graag eens een oude Psy-In doorbladeren. Heb jij misschien nog wat bewaard?

  Hartelijke groet,

  Renske

  • pedro campo permalink
   25/12/2010 16:31

   Hallo Renske,

   Ik heb verscheidene van zijn boeken in bezit, tis allemaal antiquaries spul en momenteel ben ik de lui op FaceBook ervoor te interesseren door in feuilletonvorm een verhaal te publiceren. Ga naar mijn profiel en geniet zou ik zeggen!

   met grt., van mij, Pedro Campo

 3. 19/03/2017 22:29

  Vind dat Hans hier een beetje op een zwervert lijkt. Wel goed groen. Inmiddels is hij koning van Ruigoord ;+>

 4. Geerdink permalink
  28/07/2020 23:01

  Nooit zal ik vergeten dat van Hans persoonlijk een gedichtenbundel heb gekocht met handgeschreven spreuk voorin! Dat was 20 jaar geleden op een poezieavond in de Jordaan; De spreuk luidde: Doodt de tijd met liefde en steekt de draak met haat!
  Dat is mij op het lijf geschreven en is hedendaags nog steeds een goede onderliggende gedachte voor mij!

 5. Geerdink permalink
  28/07/2020 23:21

  ..een mentale reset in een seconde, dat is leraar en genezer in één karakter.
  nooit zal ik Hans Plomp vergeten, nooit!

Trackbacks

 1. Ruigoord op Amsterdam FM « Ruigoord: vrijhaven voor kunstenaars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: