Spring naar inhoud

Popke Bakker

Read this in English

Popke Bakker

“Waar komen de krachten vandaan?”

Popke Bakker (1946) is opgeleid tot constructeur. Na de HTS kwam hij bij de afdeling stoplichten van de gemeente Amsterdam. De kennismaking met Ruigoord veranderde het leven van de civiel technicus.  Hij verzaagde meubilair tot dronken stoelen en dansende ledikanten. Met het Amsterdams Ballon Gezelschap kwam hij terecht in Mongolië, waar hij voor de sokkels waar Marx en Lenin van af waren gehaald, beelden maakte van het oude symbool van de eeuwige knoop.

In 1995, bij de herdenking van 50 jaar Europese deling in Potsdam, maakte hij samen met het Ballon Gezelschap de eerste Toren van Babel. Popke ziet zijn creaties graag opgaan in vlammen. In Potsdam mocht dat niet, maar in Ruigoord werd bij de millenniumwisseling een tweede Toren van Babel in brand gestoken. De bouw had een half jaar geduurd. Het ontwerp voor de Ark van Ruigoord, afgebeeld op het schilderij,  is een volgend project, mocht het ooit nodig zijn te vertrekken uit Ruigoord.


………………………………………………………………………………………………………………………..

Popke Bakker “Where do the forces come from?”

Popke Bakker (b. 1946) was trained as a structural engineer. After finishing his studies at the Technical College, he worked for the traffic lights department of the municipality of Amsterdam.

With the discovery of Ruigoord, the technician’s life changed dramatically. He started sawing furniture into drunken chairs and dancing beds.

He travelled with the Amsterdam Balloon Company to Mongolia, where he made statues of the ancient symbol of the Mongolian eternal knot, to be placed on the empty pedestals where once Marx and Lenin stood.

In 1995, at the 50 years’ memorial of the European division in Potsdam, he, together with the Amsterdam Balloon Company, made his first Tower of Babel. Popke likes his creations going up in flames, but this was not allowed in Potsdam. A second Tower of Babel, which was erected for the Millennium celebrations at Ruigoord, took six months to build, and was set alight at New Year’s.

The painting shows the design for the Ark of Ruigoord, which will be Popke’s next project should it ever be necessary to leave Ruigoord.

Advertentie
5 reacties leave one →
 1. T van de Loo permalink
  11/12/2009 19:42

  Ook ik ben een vriend van het vuur, Ontzag en erkenning van haar kracht, deel ik met de kunstenaar Popke Bakker. Zijn werk heeft me altijd kunnen verrassen. De kracht die voortkomt uit het keren van verbindingen vind ik openbarend. Precies dit is in deze kennismaking vastgelegd. De keuze van beelden uit het verleden onderstrepen in een mooie verhouding het verhaal van Bakker die met een milde uitleg van zijn ontwikkeling de kijker binnenbrengt in een wereld van ontvormen en avontuur. Het is de kracht van de kennismaking die de kijker doet verlangen naar een verdieping. Dat Popke Bakker in o.a. Ruigoord zijn werk ontwikkelt en exposeert geeft het dorp een extra vorm. De aanwezigheid van beeldende kunst wordt in het werk van Bakker gerechtvaardigd. Zijn berusting in het vergankelijke van zijn werk is op zo’n manier in beeld gebracht dat het niet de spijt is die je parten speelt, maar het organische van scheppen en vergaan. Mary Benjamins weet ze beiden te vangen.

 2. 16/08/2010 20:45

  Tja, ken je me nog? Samen nog geklust op een zolder aan de Houtmankade…
  Leuke uitjes naar het strand met mijn oude amerikaanse bak .
  Ik stuitte bij toeval op de blogspot van de Palm en kwam zodoende bij jou terecht. Leuk zeg woon je ook op Ruijgoord? (de webside is van mijn vrouw)
  ik hoor graag van je….

  • popke bakker permalink
   21/02/2011 18:47

   beste frits alles goed. ik woon in bergen aan zee.0640597186 kom eens langs of bel op groeten popke

 3. John Vandenberg (voorheen Jan van den Berg) permalink
  10/02/2011 13:42

  This is a blast from the past :)… Wij kenden elkaar in onze prille jeugd. Vertrokken uit Nederland in december 1959 naar Australië. Zo’n tien jaar geleden teruggekeerd en hertrouwd met Nederlandse, nu wonend in Oost Groningen. Nu dat ik gepensioneerd ben een beetje aan het rondhuppelen op internet en wat vind ik? ‘an individualist; artist; experimenter escaped from conformist society and doing his own thing, wow. Hartstikke leuk joh! Graag zou ik wat herinneringen ophalen en de afgelopen 50 jaar herkauwen.

  • popke bakker permalink
   21/02/2011 18:45

   hallo jan, ik herinner me je nog heel goed. van wijlenschool henny den hollander en andere klasgenoten. woon nu in bergen aan zee 06.40597186

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: