Spring naar inhoud

Woordenlijst

Amsterdams Ballon Gezelschap (ABG)

Een in 1972 opgerichte organisatie, ook wel genaamd “de harde kern van de zachte luchtvaart”. Het ABG ging onder meer met de luchtbus op wereldreis en is de drijvende kracht achter allerlei happenings in Ruigoord en de rest van de wereld.

Afrikahaven

Insteekhaven aan het Noordzeekanaal, aangelegd in het begin van de 21ste eeuw, waarvoor het natuurgebied rond Ruigoord moest wijken en een deel van het dorp moest worden afgebroken.

Astrolabium

Astronomisch instrument om de bewegingen van hemellichamen te bepalen.

Betover-ring

Als onderdeel van de actie Ruigoord Ongehavend werd in 1996 door honderden mensen een beschermende ring rond Ruigoord gevormd.

Cannabist

Een gebruiker en voorstander van de soft-drug cannabis sativa (wiet – hasj) als middel tot het bereiken van een zachtaardiger samenleving.

Dorpsjuweel

Na de komst van de Afrikahaven werd ‘de vlakte’ meer en meer in beslag genomen door bedrijven en is het Landjuweel verplaatst naar het dorp. Het heet zodoende thans ook wel Dorpsjuweel.

Groenoord

Acties in 1998 van o.m. de groep ‘Earth First’ om het landschap rond Ruigoord te behouden.

House

Een stroming in de popmuziek die vanaf eind jaren tachtig dominant werd in de elektronische dansmuziek en gekenmerkt wordt door snelheid (120 beats per minute) en elektronische instrumenten.

I Tjing

Het Boek der Veranderingen of I Tjing is een klassieke Chinese tekst die overal in de wereld tot op de dag van heden wordt gebruikt als orakel– of wijsheidsboek.

Insekten Sekte

Opgericht in 1968 door Theo Kley en Max Reneman om op ludieke manier aktie te voeren tegen het verdwijnen van insectensoorten.

Indikken

Aanduiding voor het verhuizen van mensen van Ruigoord-Noord, waar nu de kop van de Afrikahaven ligt, naar het dorp zelf.

Landjuweel

Jaarlijks festival rond de volle maan in augustus, georganiseerd door het ABG. Vroeger buiten het dorp op ‘de vlakte’, thans in het dorp zelf en ook wel ‘Dorpsjuweel’ genoemd.

Luchtbus

De Magic Bus werd rond 1975 cadeau gedaan aan Ruigoord, beschilderd met wolkjes en omgedoopt tot De Luchtbus. De Ruigoorders en het ABG bezochten er vele festivals mee in Europa en trokken er mee overland naar het Verre Oosten. Zie ook “Magic Bus”.

Magic Bus

Een rijdend hippie-theater met een nadruk op publieksparticipatie, waarmee rond 1970 jeugdige toeristen langs de verwoestingen van de metro-aanleg en vele alternatieve plekken in Amsterdam werden geleid. Zie ook “Luchtbus”.

Magies Sentrum Amsterdam

Anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld riep in de jaren zestig Amsterdam uit tot Magies Sentrum.

Paradisoshows

Na een aantal vingeroefeningen in De Melkweg in de jaren zeventig, organiseert Ruigoord/ABG elk jaar op 28 december een grote Einde-Jaars-Show in Paradiso waar met artistieke knipogen actuele thema’s uit de samenleving van ludiek commentaar worden voorzien.

Plofzône

Sedert de recente pachtovereenkomst van de gemeente met VOPAK, die naast Ruigoord Europa’s grootste benzinehaven (op- en overslag) realiseert, ligt een deel van Ruigoord binnen een zogenaamde plofzône, waar geen publieke activiteiten zijn toegestaan.

Provo

Beweging die midden jaren zestig ontstond in Amsterdam met als doel het door ludieke acties provoceren van de autoriteiten en ontwikkelen van alternatieven voor een menselijker samenleving.

Psilist

Psilist - Ruigoord teken

Het symbool van Ruigoord, bestaande uit: de letter psi uit het Griekse alfabet, symbool voor alle niet-exacte wetenschappen, tevens de trident van Shiva en de drietand van Neptunus;de lemniscaat, symbool van oneindigheid, van eeuwig leven en van de wisselwerking van tegengestelde krachten, tevens symbool van de wet van oorzaak en gevolg; de kosmische glimlach, een begrip uit de TAO voor innerlijke vrede.

Psychonaut

Iemand die op ontdekkingsreis gaat in het universum van de geest met behulp van onder andere geestverruimende middelen (drugs) en meditatie.

Psytrance

Muziekstijl die halverwege de jaren ’90 ontstond in de party-scene in Goa (India).

Ruigoord Rede

Jaarlijkse lezing, sedert 1995, over een vrij onderwerp dat verband heeft met de maatschappelijk/culturele betekenis van Ruigoord. Sprekers waren onder andere H.J.A. Hofland, prof. Arnold Heertje en Gerrit Komrij.

Ruigoord Ongehavend

Actiegroep van Ruigoorders die met behulp van talloze wetenschappers, kunstenaars, journalisten, politici en milieu-organisaties van 1990 tot 2000 streed voor het behoud van natuur en open ruimte rond Ruigoord. Ondanks een aantal juridische overwinningen werd in 1999 toch besloten tot aanleg van de Afrikahaven.

Ruigoordtrofee

Een jaarlijkse prijs die sinds 2003 wordt uitgereikt aan mensen die zich belangeloos hebben ingezet voor Ruigoord als cultureel bolwerk.

Stichting Ruigoord

Een in 2000 opgerichte stichting, die de opstallen en gronden van Ruigoord huurt van de gemeente Amsterdam (Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam) en als gesprekspartner van deze ‘huisbaas’ optreedt voor het beheer en de ontwikkeling van de culturele enclave in het haven-industriegebied Westpoort.

Stamping Ground Festival

Festival in 1992 met Noord- en Zuid Amerikaanse Indianen.

Toren van Babel

een eigen versie van dit bijbelse bouwwerk markeerde de spraakverwarring rond de overgang van “illegaal” kraakdorp naar “officiële” kunstenaarsgemeenschap. Aan de bouw van dit reusachtige, 17,5 meter hoge kunstwerk van oude pallets werkten een jaar lang tientallen kunstenaars mee. Op 1/1/2000 ging het met groot ritueel geheel in vlammen op.

Trance

Een subgenre van elektronische muziek waarin de nadruk op de melodie, de opbouw met climax en de euforische sfeer ligt.

Underground

Activiteiten van culturele aard, waar slechts een kleine groep mensen interesse voor heeft of van op de hoogte is, maar die vaak van grote invloed zijn op de ontwikkeling van kunst en cultuur.

Vliegerfeesten

Grote, meerdaagse culturele festivals in de jaren zeventig, georganiseerd door het ABG, waarbij door het publiek werd gevliegerd, in Ruigoord en in plaatsen in en om Amsterdam.

Vurige Tongen

Jaarlijks poëziefestival in Ruigoord tijdens het Pinksterweekend.
zie: Video

Yin en Yang

Chinese begrippen voor de twee samenvloeiende doch tegengestelde elementen van het universum, onder meer uitgedrukt in de kleuren zwart/wit en de verhouding man/vrouw.

Advertentie
4 reacties leave one →
 1. 12/12/2009 04:12

  Bedankt voor een interessante blog

 2. 13/09/2011 16:03

  Een stel mafketels biij elkaar

 3. elisa permalink
  10/07/2013 06:30

  Ik snap niet wat ze altijd in India te zoeken hebben.
  Vies en smerig . de hippies voelen zich er thuis bij de Goeroes
  Mijn oma was een Sinti van oorsprong , toevallig zijn de roots van dit volk ook in India
  maar verder heb ik daar helemaal niets mee .
  blond en een beetje gekleurd .

 4. Nathalie permalink
  24/10/2021 11:04

  Keiharde waarheid over Ruigoord. 2003 Oog van de Oracle feest.
  600 tickets geboekt uit America. 300 tickets geboekt uit Engeland. Polities overal. Keanu Reeves en zijn vrienden kwamen binnen. Ze hebben meisjes zwaar gedrogeerd, en geprobeerd te verkrachten. Ruigoord Groep heeft informatie over alle jaren, Behalve het jaar 2003. Er loopt nu een onderzoek naar het jaar 2003. Het zijn Smerige junkie verkrachters dat is wat ze zijn op Ruigoord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: