Tentoonstelling
Vierendertig portretten door Van der Vegt
Van oktober 2009 tot en met februari 2010 toonde Van der Vegt (1953) in het Amsterdam Museum (voormalig Amsterdam Historisch Museum), een 34 tal gezichten van Ruigoord, de kunstenaarskolonie midden in de Amsterdamse haven. Ruigoord was oorspronkelijk een dorp met Zeeuwse arbeiders die aan het Noordzeekanaal werkten. In 1968 werd besloten de Amsterdamse haven verder westwaarts uit te breiden, waardoor Ruigoord zou moeten verdwijnen. Kunstenaars, waaronder Hans Plomp, ontdekten het dorp en kraakten een deel van de leegstaande woningen.
Decennia lang vocht Ruigoord tegen de vernietiging van het gebied. Toch werd de Afrikahaven uiteindelijk aangelegd en alleen het dorp binnen de dijk bleef onaangetast. De woningen zijn inmiddels ateliers geworden en de beroemde manifestaties, zoals het Landjuweel, bleven.
Van der Vegt (1953) heeft sinds 1993 een atelier in Ruigoord. In 2001 maakte hij, geïnspireerd door de Russische kunstenaar Ilja Repin, een portret van Sudha A.R., die net vanuit India in Ruigoord was komen wonen. Dat was het begin van zijn serie Ruigoordvariaties, waar hij er nog steeds jaarlijks 4 aan toevoegt. Tezamen laten zijn portretten – van onder andere Simon Vinkenoog, Armand en Theo Kley, maar bijvoorbeeld ook van Luuk Hamer, de juridisch adviseur van Ruigoord – zich lezen als een collectieve biografie van Ruigoord.
Naast de portretten van Van der Vegt toonde de tentoonstelling ook een aantal filmportretten van Mary Benjamins. Deze werden afgespeeld in een installatie van Ruigoord-kunstenaar Popke Bakker. Voor het eerst maakte het Amsterdam Museum een website in plaats van een catalogus bij een tentoonstelling.
De website wordt nog altijd druk bezocht en aangevuld met nieuwe portretten van Hennie van der Vegt.
Leuk idee, heel mooi uitgevoerd en na al die jaren op de barricades, zeker een opsteker, om uiteindelijk, op dergelijke wijze, met een totaal aan ludieke iedeeen en inzichten, in een toonaangevend museum terecht te komen. Chapeau!
Toon.