Skip to content

Vierendertig portretten door Van der Vegt

23/09/2009

In het Amsterdams Historisch Museum toont Van der Vegt (1953), een 34 tal gezichten van Ruigoord, de kunstenaarskolonie midden in de Amsterdamse haven. Ruigoord was oorspronkelijk een dorp met Zeeuwse arbeiders die aan het Noordzeekanaal werkten. In 1968 werd besloten de Amsterdamse haven verder westwaarts uit te breiden, waardoor Ruigoord zou moeten verdwijnen. Kunstenaars, waaronder Hans Plomp, ontdekten het dorp en kraakten een deel van de leegstaande woningen.

Decennia lang vocht Ruigoord tegen de vernietiging van het gebied. Toch werd de Afrikahaven uiteindelijk aangelegd en alleen het dorp binnen de dijk bleef onaangetast. De woningen zijn inmiddels ateliers geworden en de beroemde manifestaties, zoals het Landjuweel, bleven.

Van der Vegt (1953) heeft sinds 1993 een atelier in Ruigoord. In 2001 maakte hij, geïnspireerd door de Russische kunstenaar Ilja Repin, een portret van Sudha A.R., die net vanuit India in Ruigoord was komen wonen. Dat was het begin van zijn serie Ruigoordvariaties, waar hij er nog steeds jaarlijks 4 aan toevoegt. Tezamen laten zijn portretten – van onder andere Simon Vinkenoog, Armand en Theo Kley, maar bijvoorbeeld ook van Luuk Hamer, de juridisch adviseur van Ruigoord – zich lezen als een collectieve biografie van Ruigoord.

Naast de portretten van Van der Vegt toont de tentoonstelling ook een aantal filmportretten van Mary Benjamins. Deze worden afgespeeld in een installatie van Ruigoord-kunstenaar Popke Bakker.

De tentoonstelling is tot 7 februari 2010 te bezichtigen in het Amsterdams Historisch Museum.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: